Facebook hesabı
27 Şubat 2012 Pazartesi
Sütlaç
Yayın Saati :
00:46
Yazar :
Aslı Dağarcıkoğlu Gür
Annem neredeyse ayda bir kez sütlaç pişiriyor. Bir yakınımızın getirdiği çiftlik sütleri o kadar lezzetli oluyor ki bu sütle yaptığımız sütlacı yiyince pastörize sütlerin yanına bile yanaşasım gelmiyor. Bu kez yine elimizde 5 litre çiftlik sütümüz vardı. Bunun yarısıyla sütlaç yarısıyla yoğurt yapmak istedik ve hızlıca işe koyulduk.
Sütlaç nedense beni çocukluğuma götüren tatlılardan biri. Sanırım çocukluğumuzda sokak sütçülerinden aldığımız tencere tencere sütleri, ardından yapılan yoğurtları, kaymakları, sütlaçları hatırlıyorum.
Bir de ben sütlacımı tarçın serpmeden yemeyi sevmiyorum. Her zaman gelişigüzel serpiyordum ama bu kez bir farklılık yapmak istedim. 'Ne yapsam, ne yapsam' diye düşünürken evde mutfak dolaplarının birinde bu tür tatlılar için kullanılan şekillendiricileri buldum. Denemesi çok eğlenceli! Sonrasında sütlaçları yemenin de ayrı bir tadı var elbette. Afiyet Olsun!
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
2 buçuk litre süt
4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Üzeri için:
Tarçın
Nasıl Yaparım:
Önce pirinçleri yıkayın. Ardından derin bir tencereye koyun ve 4 bardak su ile pirinçleri iyice açılana kadar haşlayın. Burada su miktarı az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 20 dakika pirinçlerinizin açılması için yeterli olacaktır.
Pirinçleriniz haşlanırken sütünüzü kaynatmaya başlayın. Ben çiftlik sütü kullandığım için önceden bir süre kaynattım.
Haşlanan, daha doğrusu açılan pirinçleri kaynayan süte ekleyin ve ara sıra karıştırarak pişirmeye başlayın. 20 dakika kadar süt ve pirinci bir arada kaynatın. Bu sayede pirinçleriniz iyice açılacaktır. Ardından şekerinizi yavaş yavaş ilave etmeye başlayın. Her tarifimde belirtmeye özen gösteriyorum, herkesin damak tadı farklı. kimi az kimi çok şekerli tatlar seviyor. Bu yüzden sütlaçta bizim için 3 su bardağı şeker yeterli oldu ama siz şeker miktarını arada tadına bakarak damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Şekeri ekledikten sonra 15-20 dakika daha kaynatmaya devam edin. Pirinç ve şeker süt ile iyice özdeşleştiğinde sütlacınız pişmiş olacaktır. Sütlaç sıcakken kaselere koyun ve soğumaya bırakın. Üzerini tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun!
NOT: Sipariş vermek için unsutseker@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
En Çok Okunanlar
-
Yaz aylarında tatlı tercihim genellikle ekşi tatlar oluyor. Bu yüzden de vişneli, limonlu lezzetler evden hiç eksik olmuyor. Hazır vişne...
-
Aylar önce, hamileliğimin ilk dönemlerinde, anne adayı blogger Beril Bayındır 'Hamilenin en sevdiği öğündür kahvaltı' diye bir yazı...
-
Çikolatayı seviyorsanız hatta çikolata krizine girdiğiniz günlerden birini yaşıyorsanız çikolatalı piramit pasta tam size göre! Eskiden b...
-
Aslında uzun zamandır yazmıyorum, daha doğrusu yazmaya fırsat bulamıyorum. 23 haftalık hamileyim ve özellikle ilk aylarda yaşadığım mide...
-
Fırından yeni çıktılar, dumanı üstünde! Leyla'nın doğum gününde takdir edersiniz ki masamızda pek çok çeşit vardı. Tabii ki hep...
ellerıne sağlık canım kım sevmez sütlacı harıka olmus
YanıtlaSilAfiyet olsun:)
YanıtlaSil