29 Aralık 2012 Cumartesi

Pişi, nam-ı diğer Hala'nın Hamuru


Aylar önce, hamileliğimin ilk dönemlerinde, anne adayı blogger Beril Bayındır 'Hamilenin en sevdiği öğündür kahvaltı' diye bir yazı yazmıştı. O günlerimde hamileliğimin henüz ilk aylarını yaşadığımdan ve mide bulantısı nöbetleri geçirmekten bu cümlenin anlamını çok da kavrayamamıştım. Ama aylar geçti Leyloşumla 30. haftamıza geldik bile:)
Bulantılarım geçtikten sonra özellikle işe gitmediğim haftasonlarında kahvaltı benim için adeta bir ritüel gibi olmaya başladı. Cuma akşamından 'Acaba sabah kahvaltıya ne hazırlasam, ne yapsam' diye düşünüyordum. Peynir, zeytin, yumurta, anne reçeli vazgeçilmezdi kuşkusuz ama onların yanına bir şeyler daha eşlik etmeliydi!
Onlardan biri: PİŞİ
İtiraf etmek gerekirse bu hamur kızartmasının adının Pişi olduğunu sonradan öğrendim. Benim, bizim için bu hamur 'Hala'nın Hamuru'ydu. Yıllardır Zeynep Halam kızarttı, biz afiyetle yedik. Hatta şimdi de öyle!
Hala'nın Hamuru, nam-ı diğer Pişi'nin fırından alıp kızarttığımız ekmek hamurlarından farkı mayasız, çok daha hafif oluşu ve kolay yapılmasıydı. Üstelik buzdolabında bir haftaya kadar da saklayabiliyorsunuz. Pişi'yi kahvaltıda yemek şart değil elbette, bence beş çayında da süper oluyor! yanında ne mi güzel gidiyor? İster reçel ister peynir. Seçim sizin!
haydi o zaman kolları sıvayın, haftasonu kahvaltınıza Pişi'yi yetiştirin!

Malzemeler: (20-30 adet)
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
Yarım tatlı kaşığı karbonat
Yarım paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un (dileseniz kepekli un da kullanabilirsiniz)

Nasıl Yapabilirim? 
Bir miktar unu eledikten sonra çukur bir yoğurma kabına koyun.  Tuz, kabartma tozu ve karbonatı unla iyice karıştırın. Ortasını açın. Açtığınız boşluğa yumurtaları kırın, yoğurdu ekleyin. Yoğurmaya başlayın. Unu göz kararı koyacağınız için yoğurdukça azar azar eklemeye özen gösterin. Hamur başta elinize çok yapışabilir, telaş etmeyin. Unu ekledikçe elinizi bırakacak.
Hamurlarda genelde kulak memesi kıvamı istenir ama Pişi'de biraz daha ele yapışan kıvam ideal oluyor. O yüzden hamurunuzun çok sert olmamasına özen gösterin. Yoğururken elinizden ayrıldıysa ve hafifçe yapışıyorsa kıvamı tamamdır.
Hamurunuzun üzerine nemli bir bez örtün ve yarım saat dinlendirin. Ardından hamuru göz kararı 3-4 parçaya ayırın. her bir parçayı merdane yardımıyla açın. Bu sırada hamurun tezgaha ve merdaneye yapışmaması için un serpin. Açtığınız hamurun çok ince ya da kalın olmamasına özen gösterin. Açtığınız hamuru su bardağının ağzıyla yuvarlak şekiller halinde kesin. Ocakta kızdırdığınız yağda kızartın ve sıcak sıcak servis edin. Yaklaşık 30 adet çıktığına bakmayın, yağ çok çekmediği ve hafif bir hamur kızartması olduğu için çerez gibi yeniyor:) Dilerseniz hamurun ortasına ya da direkt hamurun kendisine peynir ekleyip kızartarak pişiye daha da lezzet katabilirsiniz. Afiyet olsun!

3 yorum:

  1. Süper lezzetli olur emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Şimdi gördüm bu harika postu! Benimde en sevdiğim şeylerden biri de pişidir... Güzel kızınızla sizi kocaman öpüyorum :) Sevgiler,

    Beril Bayındır

    YanıtlaSil
  3. Beril Hanım çok çok teşekkür ederim... Bu güzel yorumları sizin yazmanız benim için ayrıca çok güzel:) Kuzey'e ve size bayılıyorum...!! Sevgiyle kalın....

    YanıtlaSil