30 Haziran 2013 Pazar

Vişneli İrmikli Tatlı



Yaz aylarında tatlı tercihim genellikle ekşi tatlar oluyor. Bu yüzden de vişneli, limonlu lezzetler evden hiç eksik olmuyor. Hazır vişne mevsimi gelmişken bu tarifimi mutlaka paylaşmak istedim. Limon ve vişne birarada:) Hazırlarken tatlının tadı kadar vişneden çıkan o capcanlı, koyu kırmızı renge de hayran kalacaksınız. Tabii benim gibi vişne tutkunuysanız:) Tarifi yazarken bile ağzım sulandı, şimdiden afiyet olsun...

Malzemeler:
1 litre süt
7 yemek kaşığı irmik
14 yemek kaşığı şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1/4 su bardağı su
1 yemek kaşığı Muratbey Tereyağı

Sosu için:
Yarım kilo vişne
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1/4 su bardağı su

Nasıl Yaparım?
Sütü derin bir tencereye boşaltın. İrmik ve şekeri ekleyin, ocakta pişirmeye başlayın. Kaynamaya, göz göz kabarmaya başladığında ocağınızın altını kısın. Bir adet limonun kabuğunu, rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Limonun beyaz kısmının karışmamasına özen gösterin. Rendelediğiniz incecik limon kabuklarını irmikli karışımınıza dökün, karıştırın. Hemen ardından 1 yemek kaşığı mısır nişastasını 1/4 su bardağı oranında su ile eritin. Suyun soğuk olmasına dikkat edin. Bu karışımı da irmikli karışımın içine dökün. Mutlaka karıştırmaya devam edin. Bu sırada irmikli sütlü karışımın hızla yoğunlaşmaya başladığını göreceksiniz. Aslında karışımın katı olması için nişasta yerine irmik oranını da çoğaltabilirdik. Ancak irmiği çok koyunca kıvamı çok yoğun oluyor. Bu yüzden nişasta benim tercihim...
Tencerenin altını kapatıp ocaktan indirin. 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyip karıştırın. Orta büyüklükte bir tart kalıbına az miktarda sıvı yağ sürdükten sonra bu karışımı dökün. Buzdolabında soğumaya alın.
Bu sırada taze vişne kullanacaksanız vişneleri iyice yıkadıktan sonra ayıklayın, çekirdeklerini çıkarın. Dondurulmuş vişne de kullanabilirsiniz. Bir tavaya aldığınız vişnelerin üzerine şekeri ekleyin. Dilerseniz bu şekeri eklemeyin, ben eklemedim. Sosu orta dereceli ateşte pişirmeye başlayın. Kaynadığında suyla seyrelttiğiniz 1 tatlı kaşığı nişastayı ekleyin. Karıştırmaya devam edin. J

öle kıvamına geldiğinde ocaktan indirin. Bu sosu rondodan geçirin. Soğumaya alın.
Tart kalıbından irmikli karışımı çıkarın. Yağladığınız için kolay çıkacaktır. Ortasındaki boşluğa vişne sosunu dökün. Buzdolabında 4-6 saat soğuttuktan sonra servis edin. Afiyet olsun.






2 yorum:

Yorum Gönder