23 Mayıs 2013 Perşembe

Patlıcanlı Köfte



Hangi yemeği pişireceğime karar veremediğim zamanlarda eşime mutlaka danışırım. onun ise cevabı hiç değişmez: Patlıcanlı Köfte.
Özellikle yaz gelip de patlıcanlar 'çıtır'laştığında bizim evin vazgeçilmez yemeği olur patlıcnlı köfte. Yapılışı biraz meşakkatli ama bir o kadar da lezzetli olduğu için her şeye değiyor. Şimdiden afiyet olsun.
NOT: Fotoğrafları yemeği fırına vermeden çektiğim için kaşarları erimemiş halde görüyorsunuz. Bir de erimiş hallerini görseniz ağzınızın suları akar:)

Malzemeler:
500 gr kıyma
7-8 adet patlıcan
1 adet soğan
1 su bardağı çekilmiş ekmek içi
Bir tutam maydanoz
1 adet yumurta
Kekik, kimyon, köfte baharı, karabiber, tuz
1 yemek kaşığı domates salçası

Süslemek için 
Muratbey Taze Kaşar Peynir

Nasıl Yaparım?
Patlıcanları siyah şeritli olacak şekilde soyun ve uzunlamasına dilimleyin. Tuzlu suda beklemeye alın.
Diğer yandan bir kapta soğanı rendeleyin. Kıyma, ekmek içi, ince doğradığınız maydanoz, yumurta ve dilediğiniz ölçüde koyduğunuz baharatlarla köfte harcınızı yoğurun. İyice yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top top köfteler yapın. Elinize yapışmaması için arada ellerinizi ıslatın.
Köftelerinizi kızgın yağda hafifçe kızartın.
Patlıcanların suyunu sıkın ve kızgın yağda kızartın. Kızarttığınız patlıcanların yağının süzülmesi için havlu kağın serilmiş bir tabağa alın.
Bir kesme tahtasının üzerine kızarttığınız iki patlıcan dilimini artı (+) şeklinde koyun. Tam birleştiği orta noktasına ise köfteyi koyup bohça şeklinde kapatın. Üzerine bir dilim Muratbey kaşarpeynir koyun ve kürdan yardımıyla sabitleyin.
Patlıcanlı köftelerin tümünü bir fırın tepsisine ya da borcama dizin. Üzerine sıcak suyla seyrelttiğiniz salçayı gezdirin. 180 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Ardından servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. ellerıne sağlık nefis gorunuyor zaten patlıcanı cok severım patlıcan köfte harıka bir yemek olmuş takıbe alıyorum bana da beklerım

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim:) tabiiki seve seve:)

    YanıtlaSil