19 Şubat 2012 Pazar

EKS Mutfak'ta Komili ile Hakiki Lezzetler Atölyesi


Aslında bu yazıyı daha erken yazmam gerekiyordu ama iş güç derken vakit bulamadım. Yaklaşık bir ay önce EKS Mutfak Akademisi'nde Komili ile Hakiki Lezzetler Atölyesi'ne katıldım. Epey kalabalık bir ekiptik. Önce ikili gruplar oluşturduk. Benim yemek eşim Nur adlı arkadaşımdı. Çok şanslıydım çünkü birbirimize inanılmaz uyum sağladık. Kimi zaman o bana kimi zaman ben ona yardım ettim. neler mi yaptık? Kuru Meyveli Kuzukulağı Salatası, Keçi Peyniri Dolgulu Közlenmiş Kırmızı Biber Dilimleri, Hünkar Beğendi, Karakuş Tatlısı... Her birini ilk kez yapıyordum ama şefimiz Barış Aytekin'in yönlendirmeleriyle hiç zorlanmadan yemekleri ortaya çıkardık. Sonunda da kallavi bir sofra eşliğinde tüm yaptıklarımızı hep birlikte afiyetle yedik. İşte tarifler ve EKS Mutfak AKademisi'nden püf noktalar:


Kuru Meyveli Kuzukulağı Salatası
4 Kişilik
Malzemeler:
1 bağ kuzukulağı
1 bağ roka
4-5 adet domates
4 Adet kuru incir
4-5 adet kuru kayısı
2 yemek kaşığı sotelenmiş çam fıstığı
1 çay bardağı Komili sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı balsamik sirke
1 yemek kaşığı süzme bal
1 diş ince kıyılmış sarımsak
Tuz


Nasıl Yaparım:
Balı, balsamik sirkeyi ve sarımsağı bir karıştırma kabına alıp hafifçe karıştırın. Komili sızma zeytinyağını ekleyip karıştırmaya devam edin. Küp küp doğradığınız incir ve kayısıyı ekleyin. En son tuzunu ilave edin.
Kuzukulağı ve rokayı iyice yıkayıp temizleyin. Suyunu süzdürüp kurulayın. Her ikisini de elinizle iri parçalar halinde bölün. Serviz kabına yerleştirin. Domateslerin çekirdeklerini çıkararak küp küp doğrayın. Bu sayede salatanız fazla sulanmayacaktır. Roka ve kuzukulağına domatesleri de ekleyin. Hazırladığınız kuru meyveli sosu salatanın üzerine gezdirin. Kavrulmuş çam fıstıklarını ekleyerek servis edin. Afiyet olsun!



Keçi Peyniri Dolgulu Közlenmiş Kırmızı Biber Dilimleri
4 Kişilik
Malzemeler:
4 Adet bütün közlenmiş kırmızıbiber
200 gr keçi peyniri
Yarım su bardağı doğranmış ceviz içi
2 diş ezilmiş sarımsak
2 dal taze kekik
1 bir dal ince kıyılmız taze biberiye
1 dal ince kıyılmış dereotu
3-4 adet kornişon turşu
Tuz, karabiber
2\3 çay bardağı Komili sızma zeytinyağı

Nasıl Yaparım?
Keçi peynirini bir karıştırma kabına alın. Taze otları ince ince kıyıp ilave edin. kornişonları küp küp kesip ekleyin. Sarımsakları joyun. 2 yemek kaşığı Komili sızma zeytinyağı ile kalan diğer tüm malzemeleri de ekleyerek karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı közlenmiş kırmızıbiberlerin içlerine doldurun. Biraz buzdolabında beklettikten sonra 1,5 cm kalınlığında dilimler halinde kesin. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirin ve servis edin. Afiyet Olsun!




Hünkar Beğendi
4 Kişilik
Malzemeler
1 kg patlıcan
500 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 orta boy soğan
3 diş sarımsak
3 adet sivribiber
2 orta boy domates
Yarı çay bardağı Komili ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 tutam muskat
1 yemek kaşığı limon suyu
1 adet defne yaprağı
Tuz, karabiber
Nane


Nasıl Yaparım?
Patlıcanları yıkayıp kurulayın. Birkaç yerinden kürdanla delin. Közleyip kabuklarını soyup kararmaması için bütün olarak limonlu suda yarım saat bekletin. Daha sonra limonlu sudan çıkarıp püre haline gelene kadar kıyın. 2 yemek kaşığı Komili ayçiçek yağını tencerede ısıtın. içerisinde unu kavurun. Ilık sütü yavaşça karıştırarak ilave edin. Kısık ateşte 5 dakika pişirin ve patlıcanları ekleyin. İyice karıştırıp 5 dakika da bu şekilde pişirin. Ocaktan alıp muskat, karabiber ve tuz ile lezzetlendirin.
Tavanıza biraz ayçiçek yağı dökün ve ısıtın. Kuşbaşı etlerinizi una bulayın ve fazla unu elinizle eleyerek tencereye koyun. Hiç karıştırmadan bir yüzü kızarana kadar pişirin. Kızarınca diğer yüzünü çevirin ve yine karıştırmadan etinizin kızarmasını sağlayın. Eti karıştırmamak içindeki suyu muhafaza etmesini sağlayacaktır. Bu sayede etiniz daha yumuşak olur. İki tarafı kızarınca ocaktan alın.
Kalan ayçiçek yağını bir tavaya alın. Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayarak yağa ekleyin ve kavurun. Hafif kızarttığınız etlerinizi ekleyin. Ardından sivri biber ve kabuğu soyulmuş domatesleri küp küp doğrayarak ilave edin. 1-2 dakika daha kavurun. Nane, defneyaprağı ve üzerini geçecek kadar sıcak suyu ilave edin. Bir taşım kaynatıp ocağın altını kısın ve etler yumuşayana kadar pişirin. Ocakta alıp tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Beğendiyi servis tabağına alın, üzerine etli karışımdan döküp servis edin. Afiyet olsun!



Karakuş Tatlısı
Malzemeler:
1 adet yufka
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti için
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Nasıl Yaparım?
Öncelikle tatlının şerbetini hazırlayın. Su ile toz şekeri bir tencereye koyun ve kaynatın. Limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Bir yufkayı tezgaha serin. Sararken iyice yapışması için yufkanın her yanına yumurta akı sürün. Tarçın ceviz ve şekeri bir kapta karıştırın ve yufkanın üzerine yayın. Yufkayı çok sıkı olmayacak şekilde rulo halinde sarın.3 parmak kalınlığında kesin ve önceden kızgınlaşan yağda kızartın. İki tarafını da kızarttıktan sonra soğuttuğunuz şerbete atın. 7-8 dakika şerbette bekletin. Şerbetten çıkartıp servis edin. Afiyet olsun!





Yemek eşim Nur ile birlikte hem yaptıklarımızın tadına bakıyoruz hem de yorgunluğumuzu atıyoruz...

0 yorum:

Yorum Gönder