16 Kasım 2013 Cumartesi

Aşure



İnanışa göre kız çocuğunun olduğu bir evde aşure yapılması gerekiyormuş. Malum Leyla 8 aylık oldu. Bizim evde de bu yıl aşure kaynatmak farz oldu. Aşureyi tek başına yapmak yorucu olabilir. Benim en büyük yardımcım annem oldu. Daha doğrusu aşure yaparken ben ona yardım ettim dersem daha doğru. Eskilerin eli lezzetli tabii, her detay ince ince düşünüldü. Sonunda 'Biz bize yesek de olur' diyerek yola çıktığımız aşureden neredeyse 50 kase çıkardık.
Herkesin damak zevki farklı. Biz aşureyi hafif sulu ve biraz şekerli seviyoruz. Dolayısıyla tarifteki şeker ve su ölçüsünü damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Şimdiden Allah kabul etsin!

Malzemeler: 
500 gr aşurelik buğday
200 gr nohut
200 gr kurufasulye
Yarım su bardağı pirinç
200 gram kayısı
100 gram incir
200 gr üzüm
2 adet kabuk tarçın
10 adet karanfil
2 adet elma
1,5 kg şeker
Aldığı kadar su

Süslemesi için:
1 adet nar
Fındık
Ceviz
Kuş üzümü
Toz tarçın

Nasıl Yaparım?

Nohutu ve kurufasulyeyi ayıkladıktan sonra soğuk suya koyun ve bir gece suda bekletin. Buğdayı da ayıkladıktan sonra büyükçe bir tencereye koyup üzerine sıcak su ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. O şekilde buğdayı da bir gece bekletin.
Ertesi sabah nohut fe kurufasulyeyi haşlayın. dağılmamasına özen gösterin. Haşlayıp süzdükten sonra kabuklarını ayıklayın. Kabuklarını ayıklamazsanız aşure pişerken kabuklar dağılacak, ağzınıza gelecektir.
Kayısı ve inciri yıkayın, küp küp doğrayın. Ardından sıcak suda bir süre bekletin.  Üzümü yıkayın ve sıcak suda bekletin.
Geceden bir taşım haşladığınız buğdayı, suyuyla birlikte aşure tenceresine alın. Üzerine biraz daha kaynar su ekleyip ocağınızın altını yakın. Ara ara mutlaka karıştırın, yoksa dibine tutabilir.
Buğday yaklaşık yarım saat ocakta kaynamalı. Bu sırada suyu azalırsa kaynar su eklemeyi ihmal etmeyin.
Yaklaşık yarım saat buğdayı kaynattıktan sonra ayıklayıp yıkadığınız pirinci ekleyin ve kaynatmaya devam edin. 15-20 dakika da bu şekilde kaynayacak.
Ardından kurufasulye ve nohutları ekleyin, karıştırmaya devam edin.
Hepsi birbirine karıştıktan sonra üzüm ve kayısıyı ekleyin, karıştırmaya devam edin.
Suyunu sık sık kontrol edin...
kabuklarını soyup küp küp doğradığınız elmayı, tarçını ve karanfili ekleyerek yine karıştırın.
Şekerini yavaş yavaş ilave edin. Şeker miktarı size göre çok ya da az ise damak zevkinize göre ayarlayın.
Aşurenizin içindeki tüm malzemelerin yumuşaklığını kontrol edin.
Şekeri ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar kaynatın. en son incirleri ekleyin. İncir aşureyi kararttığı için en son eklemek gerekiyor. yaklaşık 10 dakika da incirle kaynattıktan sonra ocağınızın altını kapatın.
Aşureye tat vermesi için koyduğumuz kabuk tarçın ve karanfilleri ayıklayın.
Aşureyi sıcak sıcak kaselere servis edin. üzerini kendi zevkinize göre fındık, nar, ceviz, tarçın ve kuru üzümle süsleyin.

0 yorum:

Yorum Gönder