28 Aralık 2011 Çarşamba

Haşhaşlı Poğaça






Poğaça denilince aklıma hep çocukluk yıllarım geliyor. Annemin, beş çaylarının yanında en güzel yaptığı atıştırmalıklardandı poğaçalar. Henüz 8–9 yaşlarındayken ben de onunla birlikte mutfağa girer kimi zaman hamuru yoğurur kimi zaman da onların şekillenmesine yardım ederdim. Küçüktüm ama zamanla ben de kendi başıma bu leziz tatları yapmayı öğrenmiştim. Hatta kabarmasını engellememek için peynirli harcı koyduktan sonra poğaçayı kapatırken ortasına basmamak, ceviz büyüklüğündeki topları çok ezmemek annemden öğrendiğim en önemli püf noktalardı. O zamanlar komşularımızın beni poğaça yapmaya çağırdığını bile hatırlıyorum.
Aşağıdaki malzemelere eklemedim ama poğaçalarınıza mahlep koymanız daha hoş bir aroma katacaktır. Tabii seviyorsanız... Ayrıca ben haşhaşı poğaçaları süslemek için kullandım ama siz hamura da katabilirsiniz. Bu sayede çıtır çıtır haşhaşlar, poğaçalarınızı yerken ağzınıza gelebilir… Dilerseniz bir bardak sıvı yağ yerine, yarım paket margarin ile yarım su bardağı sıvı yağ kullanabilirsiniz. Poğaçanız daha gevrek olacaktır.




Malzemeler:
Bir su bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı yoğurt
Bir yumurta
Bir paket kabartma tozu
Un
Tuz
Haşhaş

İç Harcı İçin:
Peynir
Maydanoz
Karabiber


Nasıl Yaparım:
Derin bir kaba unu göz kararı koyun. Yine kuru malzemelerin daha iyi karışması için damak zevkinize göre tuzu, bir paket kabartma tozunu ekleyin ve karıştırın. Ardından sıvı yağ, yoğurt, bir yumurtanın akını ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Ara sıra un eklemeye devam edin. Karışımın sert olmaması çok önemli. Bu yüzden hamur elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde artık poğaçalarınıza şekil vermeye başlayabilirsiniz.
Hamurdan, ceviz büyüklüğünde toplar koparıp elinizle hafifçe ezin. Çok ince olmamalı. Arasına peynirli maydanozlu harcınızı koyun ve kapatın. Toplar halinde avucunuzda yuvarlayın ve tepsiye dizin. Her birinin üzerine yumurta sarısı sürün, haşhaş ile süsleyin. 175 derece ısıttığınız fırında pişirin. Afiyet olsun!
NOT: Sipariş için unsutseker@gmail.com'a mail atabilirsiniz.

2 yorum:

  1. nam nam nam nam nam yeriz inşallah bir gün (: ajksdhasjkgjkfd

    YanıtlaSil
  2. Sen bize gel hepsini birden yapıp yediririm sana:)

    YanıtlaSil