30 Aralık 2014 Salı

İrmik Helvası



Bizim ailede balık çok sık kızartıldığı için ardından yapılan helvalar da meşhurdur. Ama ben her irmik helvası yapışımda ya çok lapa ya az şekerli ya da az kavrulmuş yapıp bir türlü kıvamını tutturamıyordum. Taa ki kayınvalidemle birlikte pişirene kadar:) Meğer onun tarifi dillere destanmış da haberim yokmuş...
Şimdi artık birlikte mutfağa girip yapıyoruz, ardında kırıntısı bile kalmıyor helvanın... Buyrun tarife!

Malzemeler:
İki su bardağı irmik
250 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı çam fıstığı
2 çay kaşığı tarçın

Şerbeti için
2,5 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı süt

Hazırlanışı:
Pilav tenceresi gibi geniş bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı koyun, eritin. İrmiği ekleyin ve başlayın kavurmaya...
Ayrı bir tavada çam fıstıklarını hafif kavurduktan sonra irmiğe ekleyin ve birlikte kavurmaya devam edin.
Diğer tarafta suyu ve sütü ayrı ayrı kaynatın. Şekeri kaynayan suya ekleyin, eriyene kadar karıştırın ve ocağın altını kapatın.
İrmiğin rengi altın rengi gibi koyulaşınca tarçın ekleyin ve ocağın altını kısın. Önce sütü sonra suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika suyunu çekene kadar pişirin. Ocağınızın altını kapattıktan sonra İrmik helvasının demlenmesi için 20 dakika bekleyin ve ardından servis edin. Afiyet Olsun.


0 yorum:

Yorum Gönder