27 Şubat 2012 Pazartesi

Sütlaç



Annem neredeyse ayda bir kez sütlaç pişiriyor. Bir yakınımızın getirdiği çiftlik sütleri o kadar lezzetli oluyor ki bu sütle yaptığımız sütlacı yiyince pastörize sütlerin yanına bile yanaşasım gelmiyor. Bu kez yine elimizde 5 litre çiftlik sütümüz vardı. Bunun yarısıyla sütlaç yarısıyla yoğurt yapmak istedik ve hızlıca işe koyulduk.

Sütlaç nedense beni çocukluğuma götüren tatlılardan biri. Sanırım çocukluğumuzda sokak sütçülerinden aldığımız tencere tencere sütleri, ardından yapılan yoğurtları, kaymakları, sütlaçları hatırlıyorum.
Bir de ben sütlacımı tarçın serpmeden yemeyi sevmiyorum. Her zaman gelişigüzel serpiyordum ama bu kez bir farklılık yapmak istedim. 'Ne yapsam, ne yapsam' diye düşünürken evde mutfak dolaplarının birinde bu tür tatlılar için kullanılan şekillendiricileri buldum. Denemesi çok eğlenceli! Sonrasında sütlaçları yemenin de ayrı bir tadı var elbette. Afiyet Olsun!

Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
2 buçuk litre süt
4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Üzeri için:
Tarçın





Nasıl Yaparım:
Önce pirinçleri yıkayın. Ardından derin bir tencereye koyun ve 4 bardak su ile pirinçleri iyice açılana kadar haşlayın. Burada su miktarı az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 20 dakika pirinçlerinizin açılması için yeterli olacaktır.
Pirinçleriniz haşlanırken sütünüzü kaynatmaya başlayın. Ben çiftlik sütü kullandığım için önceden bir süre kaynattım.
Haşlanan, daha doğrusu açılan pirinçleri kaynayan süte ekleyin ve ara sıra karıştırarak pişirmeye başlayın. 20 dakika kadar süt ve pirinci bir arada kaynatın. Bu sayede pirinçleriniz iyice açılacaktır. Ardından şekerinizi yavaş yavaş ilave etmeye başlayın. Her tarifimde belirtmeye özen gösteriyorum, herkesin damak tadı farklı. kimi az kimi çok şekerli tatlar seviyor. Bu yüzden sütlaçta bizim için 3 su bardağı şeker yeterli oldu ama siz şeker miktarını arada tadına bakarak damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Şekeri ekledikten sonra 15-20 dakika daha kaynatmaya devam edin. Pirinç ve şeker süt ile iyice özdeşleştiğinde sütlacınız pişmiş olacaktır. Sütlaç sıcakken kaselere koyun ve soğumaya bırakın. Üzerini tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun!
NOT: Sipariş vermek için unsutseker@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.



2 yorum: