27 Kasım 2013 Çarşamba

Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar




Geçen cumartesi Star Cumartesi Eki'nde çok eğlenceli bir habere imza attım. Sizlerle de paylaşmadan edemedim. Clarita's Way felsefesiyle sağlıklı beslenenler tarafından yakından tanınan Clara Amram yepyeni bir kitaba imza attı: Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar. Kitapta pek çok renkli, eğlenceli ve en önemlisi sağlıklı tarifler var! 
İyi okumalar:)

CLARA'NIN MUFTAĞI ÇOK EĞLENCELİ!

Cacıklı sandviç, pirinçli kraker, meyveli cips yapıyor

Pizza top kek, meyve cipsleri, sevimli lolipoplar… Yemek tutkunu Clara Seren Amram’ın yazdığı Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklaradlı kitapta her çocuğun çok seveceği tarifler var. Üstelik her biri sağlıklı beslenmeyi gerçek bir eğlenceye dönüştüren doğal ve pratik!


Adı Clara Seren Amram. Peru’da doğmuş, Venezuela’da büyümüş, 20 yıl önce ise İstanbul’a yerleşmiş bir yemek tutkunu. Çocukluğundan beri mutfakta vakit geçirmeyi çok seven Amram, uzun yıllardır sağlıklı beslenmeyle ilgileniyor. Hatta 2008’de sağlıklı yemek ve yaşamla ilgili kendince bir felsefe belirleyip adını Clarita’s Way koymuş. Şimdi bu felsefesini herkesle paylaşmak için kitaplar hazırlıyor. Yeni yayımlayan Sağlıklı Yemekler Mutlu Çocuklar, Clarita’s Way felsefesinin üçüncü kitabı.

Yaşadığımız yüzyılda çocuk büyütmenin zor olduğunu söyleyen Amram, kitabında sağlıklı hayat ilkeleriyle bütünleşen bir yaşam rehberi sunduğunu anlatıyor: “Günümüzün teknolojik ve hızlı hayat tarzı çocuklarımızın sağlıklı beslenmelerine olanak tanımıyor. Obezite en önemli sağlık sorunları arasında. Bütün bu gözlemlerim sonucu çocukların beslenmelerini konu alan bir kitap yazmak istedim. Kitabımla çocuklara doğru beslenme alışkanlığı kazandırarak yaşam boyu sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmelerine rehberlik edeceğim.”

GÖRÜNÜŞE ALDANIRLAR

Kitapta çocuk ve gençlerin göz zevkine hitap edecek şekilde süslenmiş özel yemek tarifleri yer alıyor. Pizza top kek, ıspanaklı hamur topları, pirinç krakerleri, sevimli lolipoplar bunlardan sadece birkaçı… Herbir tarifin çocuklara sağlık ve mutluluk getireceğini belirten Amram, sağlıklı beslenmenin dayatmayla öğretilemeyeceği görüşünde: “Yemek zamanları doğal, eğlenceli bir süreç olmalı. Kitaptaki tariflerde çocuklar sağlıklı besinleri mecbur oldukları için değil, istedikleri için yiyecek. Çocuk ve ergenler hevesli tüketicidir, her zaman görünüşe aldanıp gözlerine hoş gelen şeylere yönelirler. Kitabımda eğlenceli ve hoş görünümlü yaratıcı yemeklerle aile içinde sağlıklı beslenmeyi teşvik etmeye özen gösterdim.”

RAFİNE TUZ, BEYAZ ŞEKER YOK

Amram çocuklar için hazırladığı tariflerde konserve, rafine tuz, beyaz un, beyaz şeker, margarin, kola ve gıda boyasından uzak durmuş. Her çocuğun damak tadı farklı olduğu için değişik alternatifler sunmaya çalıştığını belirten Amram, çocukların cacıktan çok hoşlandığını söylüyor: “Çocuklar bardakta cacık ve çoban salatasını çok seviyor. Ayrıca pizza, muffin, çikolatalı muz, çikolatalı muzlu lolipoplar, meyve cipsleri, elma püresi, mantılar, sandviçler, tahini ezmesi, ve enerji içeceklerine bayılıyorlar. Hatta çocuklar sosisi de çok seviyor, ktavuk veya hindi etinden yapılmış ev sosisi tarifini de bulacaksınız.”



Abur cubur yerine pirinç krakeri
Günümüzde çocuklara sağlıklı gıdaları yedirmek zorlaştı. Peki onları doğal yiyeceklere teşvik etmek için ne yapmalı? Anne babaların çocuklara rol model olması gerektiğini belirten Clara Seren Amram, çocukların örnek aldığı davranışı alışkanlık haline getireceğini anlatıyor: “Ortalık o kadar çok abur cuburla dolu ki ilgili ve bilinçli anne baba olarak bizim de evde, okulda, parkta, spor etkinliklerinden sonra çocuklarımızın elinin altında lezzetli, sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmalıyız. Kitabımın atıştırmalıklar bölümünde cacıklı sandviç, yoğurtlu kup, kekler, pirinç krakerleri gibi pek çok tarif bulacaksınız. Onlara değişik ve yaratıcı tabaklar hazırlayarak sağlıklı, lezzetli ve besleyici yiyecekler tüketmelerini sağlayabilirsiniz.”

Hindistan cevizli pasta
Malzemeler: Üç yumurta, bir su bardağı hindistan cevizi sütü, bir su bardağı sıvı yağ, bir su bardağı kahverengi şeker, yarım su bardağı kuru hindistan cevizi rendesi, iki su bardağı tam buğday unu, bir paket kabartma tozu, bir paket vanilya, süslemek için taze hindistan cevizi.
Üstünün kreması için: İki yumurta akı, yarım su bardağı pudra şekeri.
Hazırlanışı: Hindistan cevizi rendesini 30 dakika hindistan cevizi sütünde bekletin. Yumurtalarla şekeri çırpın. Yağı ve hindistan cevizi karışımını ekleyerek karıştırmaya devam edin. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştırın. Karışımı bir kek kalıbına dökerek, önceden 175 derece ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Fırından alın, 10 dakika soğutun. Diğer yandan iki yumurta akını çırpın, şekeri azar azar ekleyerek karıştırın. Kekin üzerini kremayla ve ince hindistan cevizi rendeleriyle süsleyin.

Meyve cipsi
Malzemeler: İki elma, 10 çilek, iki kivi, bir muz.

Hazırlanışı: Herbir meyveyi ince ince dilimleyin. Bir fırın tepsisini pişirme kağıdıyla kaplayın. Dilimleri kağıdın üstüne dizin ve 100 derecedeki fırına verin. Bir buçuk saat boyunca 15 dakikada bir dilimleri alt üst edin. Kıtır kıtır olunca fırından çıkarın. 

0 yorum:

Yorum Gönder